Kunstmatige Intelligentie: In te zetten voor het Goede Doel!

Kunstmatige Intelligentie (vanaf nu A.I) lijkt nog een ver van ons bed show. Toch wordt A.I veel vaker toegepast dan op het eerste gezicht lijkt. A.I. is al veel meer een onmisbaar deel van ons leven dan dat wij denken.

Als we aan A.I denken, denken we aan slimme robots die op erg veel op mensen lijken en die bepaalde taken beter kunnen verrichten dan wij mensen zelf. Dit is een misvatting..

In het kort: Wat is A.I. ?

We zullen in het kort uitleggen wat A.I. nu eigenlijk is:

  • Waar is het nuttig voor?
  • Wat zijn de mogelijke toepassingen van A.I. ?
  • Hie kan A.I. bijvoorbeeld worden toegepast in het beveiligen van uw huis?

A.I is een apparaat of machine (of robot/programma) die reageert op data of op impulsen uit hun omgeving. Vervolgens kan A.I. op basis van deze informatie, zelfstandig beslissingen nemen. Vervolgens leert de software van de omgevingen wordt hierdoor steeds slimmer.

Kunstmatige Intelligentie wordt vaak verward met computers die beschikken over extreme rekenkracht.

Dit is een misvatting! A.I. kan ook subtiel zijn.

Wij mensen doen er alles aan om het leven zo comfortabel mogelijk te maken, dit gaat al ver terug in het bestaan van de mensheid.

Zo is ook A.I bedacht en ontwikkeld.

A.I werd ontwikkeld toegepast om het leven van mensen prettiger en comfortabeler te maken. Zo ervaren wij minder stress, wat bijdraagt aan een langer en gezonder leven. Maar A.I staat nog in de kinderschoenen en is volop in ontwikkeling.

De A.I toepassingen van vandaag lijken, werken sterk af van de  A.I toepassingen die we over 10, 20 of zelfs over 30 jaar toepassen.

slimme camera a.i.

A.I kan op veel gebieden worden toegepast. Denk aan zorg, de bouw, architectuur, medische toepassing, transport, ruimtevaart en wetenschap. A.I kan eigenlijk ongelimiteerd toegepast worden.

Dit is aan de ene kant eng, omdat we bang zijn de controle te verliezen en A.I zich sneller zal ontwikkelen dan ons menselijk brein.

Zoals eerder gezegd wordt A.I al toegepast. Denk hierbij aan onze smartphone die we dagelijks gebruiken. Denk aan het typen van woorden, bij het verkeerd invoeren geeft onze smartphone een suggesties welke woord het zou moeten of kunnen zijn. Denk ook aan spraakassistenten als SIRI en Google.

In de volksmond wordt A.I ook wel “slim” genoemd. Apparaten en machines waar A.I in verwerkt is, heten dus “slimme apparaten”.

Zo zijn er ook slimme camera’s, die steeds geavanceerder en complexer worden.

Toepassingen van A.I. beveiligingssystemen

Zoals al eerder verteld is, is A.I niet gelimiteerd en heeft het heel vele toepassingen.

Zo wordt A.I ook al verwerkt in beveiligingssystemen als camera’s rondom het huis, deurbellen en detectie toepassingen. Ook deze machines worden steeds slimmer door het zelf lerende vermogen.

Hieronder een aantal voorbeelden van A.I toepassingen en de mogelijke ontwikkelingen die klaar staan. Alle toepassingen zijn gemaakt om het gebruikersgemak te vergoten.

Gezichtsherkenning:

Vaak staat de camera niet continu aan, alleen bij het detecteren van beweging door een sensor gaat de camera beeld opnemen en krijg je via je smartphone een waarschuwing. Dit kunnen ook katten, honden en ongedierte zijn of zelfs drones!

De gebruiker krijgt voor elke beweging een melding. Dit kan storend zijn en onnodig. Door gezichtsherkenning wordt er alleen een meldingen doorgegeven als er personen gedetecteerd worden, zelfs als er bijvoorbeeld een pet of (bivak) muts wordt gedragen.

Inschatten van risico’s:

Dit is een ontwikkeling die nog in de kinderschoenen staat. De bedoeling is om dat camera’s op basis van bewegingen van personen inschatten of er daadwerkelijk is bedreiging is of dat het “slechts” een voorbijlopende persoon is. Zo wordt de gebruiker niet onnodig gewaarschuwd.

Dit is een systeem dat zeer uitgebreid getest moet worden, dit is namelijk een erg gevoelig verzekeringskwestie. Een onnodige waarschuwing heeft immers niet alleen een kostenpost in de vorm van verspilde tijd, het kan ook een pijnlijke ervaring zijn voor de persoon die te goeder trouw is.

risico inschatting ai

Meer functies voor Kunstmatige Intelligentie

Reageren op spraak en commando’s. Lichten aandoen, draaien van de camera.

Door een spraakmodule toe te voegen in de camera moet het mogelijk worden dat camera’s reageren op spraak commando’s vanaf de smartphone. Hiermee kan je bijvoorbeeld de camera een commando geven om gekoppelde verlichting aan te zetten of om naar een bepaalde hoek te draaien. Nu kan dat met knoppen op de smartphone, straks met spraakcommando’s.

Dit kan nuttig zijn in bijvoorbeeld de auto, omdat het veiliger is als de bestuurder de smartphone niet hoeft  aan te raken met zijn of haar handen.

Herkennen van een error of fout in het systeem.

Denk hierbij aan het vervangen van een eventuele accu of batterij, als er iets stuk is in de camera dat vervangen moet worden, of dat de lens schoongemaakt moet worden omdat deze niet meer 100% beelden opvangt. Het systeem herkent dit door A.I en “weet” wanneer er iets mis is waardoor het systeem niet meer 100% functioneert. De camera communiceert dit vervolgen met je smartphone.

Extra personen waarschuwen.

A.I maakt het mogelijk dat de camera “weet” wanneer de hoofdgebruiker niet reageert op waarschuwingen. Er wordt dan automatisch contact gelegd met bijvoorbeeld de buren of een wijkagent.

Nu al beschikbaar voor U

SmartHomeBeveiliging heeft reeds toepassingen van kunstmatige intelligentie in haar systemen. Onze slimme camera’s kunnen bijvoorbeeld al beweging waarnemen en u op dat moment waarschuwen. Ook is het mogelijk om de camera zo af te stellen dat deze wel op een inbreker, maar niet op uw kat reageert.

Wij helpen u graag bij het kiezen van de meest geschikte camera voor uw situatie.