Een ‘slimme’ deurbel moet in de Spijkenisser buurt het Karperveen het aantal inbraken terugdringen. Als dat lukt, zal het ministerie van Justitie en Veiligheid bekijken of de bel met camera standaard bij nieuwbouwprojecten moet worden geïnstalleerd.

Hans (68) en Nel (67) van Osnabrugge waren gisteren de eersten in de straat die zo’n speciale deurbel kregen. Die is verbonden met hun mobiele telefoon. Zodra wordt aangebeld, krijgen ze daarop een melding en kunnen ze zien wie er voor de deur staat. ,,Ook als ze bijvoorbeeld in Australië zijn’’, zegt Peter de Man van De Man Beveiliging in Spijkenisse. Bovendien filmt de bel als er mensen voor de deur staan. Dat kan de politie helpen als er is ingebroken. De politie mag de beelden dan opvragen, omdat de deelnemers daar toestemming voor hebben gegeven.

De animo voor de gratis slimme deurbel was zo groot dat meer dan honderd bewoners zich aanmeldden. Er zijn er 75 uitgekozen en daarbij is goed gekeken naar strategische plekken, aldus De Man. Het Karperveen ligt in de jaren 70-’bloemkoolwijk’ Waterland met veel onoverzichtelijke plekjes. Inbrekers maken daar gebruik van. In deze buurt wordt volgens adviseur veiligheid Michel van der Sluijs van de gemeente Nissewaard meer ingebroken dan elders. Voor het ministerie van Justitie en Veiligheid was dat aanleiding het Karperveen en een straat in Almere aan te wijzen als landelijk proefgebied. Een jaar lang wordt gekeken of de camera in de bel z’n vruchten afwerpt.

Tekst gaat verder onder de foto.

smarthome slimme deurbel

Nel van Osnabrugge is er in elk geval blij mee. Ze woont al sinds de jaren 70 in de wijk en maakte ‘toen de kinderen klein waren’ een inbraak mee. ,,Waren de spaarpotten gestolen.’’ Nu vinden zij en haar man het vooral fijn dat mensen die op de (s)looproute langs hun huis komen en iets vernielen of iets ernstigers doen, op beeld worden vastgelegd en er dus bewijs is.

Burgemeester Govert Veldhuijzen noemt de slimme deurbel de opvolger van het vroegere ‘spionnetje’. ,,Mijn schoonmoeder had zo’n spiegeltje in de vensterbank waardoor ze kon zien wie er voor de deur stond. Alleen nu zit er ook een intercom in om te praten met wie voor de deur staat.’’

Een beleidsambtenaar van het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat als de proef het aantal inbraken terugdringt er overleg kan komen met gemeenten om de slimme deurbel ook elders in te voeren. En mogelijk wordt de bel dan volgens hem standaard bij nieuwbouwwoningen ingebouwd.