Waarom Zou U een Slimme Koolmonoxidemelder Aanschaffen

Veel mensen hebben een rookmelder in huis. Voor nieuwbouwwoningen is dit zelfs verplicht.

Maar de koolmonoxidemelder wordt een stuk minder gebruikt. Veel mensen denken dat nieuwe moderne cv-ketels en dergelijke apparatuur geen koolmonoxide meer uitstoten. Dat is een fabeltje!

Alle apparaten die gebruik maken van een verbrandingsproces stoten koolmonoxide uit in meer of mindere mate. Koolmonoxide is een reukloos en onzichtbaar gas wat giftig is. Veel van de moderne apparaten hebben een goede afvoer voor rook en gas, echter is dit nog geen garantie dat er geen koolmonoxide ontsnapt.

De afvoer kan door slijtage of verkeerde montage gaan lekken. Zelfs als uw cv elk jaar wordt gecontroleerd kan het nog voorkomen dat er een lek ontstaat. Nu zijn kleine hoeveelheden koolmonoxide nog niet gevaarlijk.

Echter als de concentratie te hoog wordt kunt u daar ernstige gevolgen van ondervinden. Het kan zelfs dodelijk zijn.

Koolmonoxide staat dan ook wel bekend als de sluipmoordenaar en komt ieder jaar wel een paar keer in het nieuws.

Waar komt Koolmonoxide vandaan

Zoals eerder al aangegeven, produceren alle apparaten waarbij gebruik wordt gemaakt van een verbrandingsproces koolmonoxide. Koolmonoxide komt hierbij vrij bij onvolledige verbranding.

Tegenwoordig kunnen we ervoor zorgen dat de verbranding bijna helemaal volledig is maar er blijft altijd een deel onvolledig verbrand. Om die reden is het belangrijk dat er een goede afvoer is bij uw cv-ketel en dat u alle ruimtes goed ventileert.

Koolmonoxide komt onder andere ook vrij bij houtkachels, gashaarden en barbecues. Zet daarom een barbecue of houtkachel nooit te dicht bij het raam.

Koolmonoxidemelder Ophangen in uw Woning

Uiteraard wilt u voorkomen dat u gevolgen ondervindt van koolmonoxidevergiftiging. Daarom is het sterk aan te raden om koolmonoxidemelders op te hangen.

Maar wat zijn nu de beste plekken?

Veel mensen zijn in verwarring met koolstofdioxide en gaan er van uit dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht. Echter is het tegenovergestelde waar. Koolmonoxide is iets lichter dan lucht. Daarom is het verstandig om een koolmonoxide melder hoger op te hangen omdat het gas op kan stijgen

De beste plek is om in ieder geval een melder op te hangen in de bronruimte (de ruimte waar bijvoorbeeld uw cv-ketel hangt, deze produceert namelijk de koolmonoxide). Hang de melder aan het plafond, 1 tot 3 meter boven het toestel.

Het is ook verstandig om melders op te hangen in de slaapkamer en de woonkamer. Het kan zijn dat u bijvoorbeeld de andere melder niet hoort en dus één dichterbij moet ophangen. Hang deze op ademhalingshoogte.

Houd er ook rekening mee dat koolmonoxide met de luchtstroom mee gaat. Omdat het lichter is dan lucht laat het zich meevoeren met de luchtstroom. Dit is ook van belang bij het ophangen van de koolmonoxidemelder. Hang een melder minimaal 30 cm uit de hoeken.

Heeft u een koolmonoxidemelder?

Helemaal goed!

Let er alleen wel op dat u nog steeds zorgt dat alle ruimtes goed geventileerd zijn en dat u nog steeds regelmatig uw cv-ketel laat controleren.

Voorkom koolmonoxide vergiftiging

Voordelen van een Slimme Koolmonoxidemelder

Een koolmonoxidemelder is altijd goed om op te hangen. Maar nog beter is het om een slimme koolmonoxidemelder op te hangen. Een slimme melder kan namelijk samenwerken met uw andere slimme apparaten. Heeft u bijvoorbeeld een slim alarmsysteem van SmartHomeBeveiliging? Dan sluit u de slimme koolmonoxidemelder aan op uw Smartsiren of Alarmhub. U krijgt dan niet alleen een alarm te horen uit de koolmonoxidemelder, maar u krijgt ook een melding uit de Smartsiren/Alarmhub en een melding via de app. Zo bent u waar u ook bent altijd op de hoogte van de situatie bij u thuis.

Onze slimme koolmonoxidemelder is eenvoudig aan te brengen en u kunt uw alarmsysteem net zo ver uitbreiden als u zelf wenst.

Heeft u toch liever wat hulp bij het aansluiten van de melder? Onze experts staan voor u klaar!

Beveilig uw huis en uzelf met SmartHomeBeveiliging.