Wat zijn de regels voor rookmelders in 2021?
In 2003 was er al de eis dat alle nieuwbouwwoningen op iedere verdieping een rookmelder moest hebben. Vanaf 1 juli 2022 geld dat voor alle woningen. Als jouw woning niet aan de eisen voldoet, heb je kans op een boete of kan je problemen krijgen met de verzekering. In dit blogbericht leggen wij jou de rookmelder regels uit, waar op je moet letten bij het aanschaffen van een rookmelder en hoeveel rookmelders in huis moeten.
Rookmelders verplicht 2021
De wetgeving rookmelders 2021 heeft alleen met nieuwbouwwoningen die na 2003 gebouwd zijn te maken. Is jouw woning dus gebouwd na 2003? Dan dien je op elke verdieping minimaal een rookmelder te hangen. Vanaf 1 juli 2022 gaat de regel dus in voor alle woningen. Hiermee geeft minister Knops invulling aan het advies van brandweer, gemeenten, vastgoedeigenaren en de bouwende partijen om rookmelders voor alle woningen verplicht te stellen (bron)
Minister Knops: “De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook. Rookmelders redden dus mensenlevens. Uit TNO-onderzoek van afgelopen jaar blijkt dat rookmelders in alle woningen het risico op dodelijke slachtoffers vermindert. Daarom wil ik het Bouwbesluit op dit punt aanpassen en rookmelders niet alleen verplicht stellen voor nieuwbouw maar ook voor bestaande bouw.”
Wetgeving rookmelders
Ook de rookmelder zelf moet voldoen aan de Nederlandse wet. Zo is het Europese EN 14604 certificaat verplicht. Voor rookmelders op netstroom is ook een NEN 2555 certificaat nodig. Door dit cerficaat wordt er gegarandeerd dat de een rookmelder goed en juist werkt, eenvoudig te plaatsen is, op tijd rook detecteert en een luid en duidelijk geluidssignaal afgeeft. De slimme rookmelders op de website van Smart Home Beveiliging voldoen aan deze eisen.
Ook de hoeveelheid rookmelders in huis worden eisen aangesteld. Zo dien je minimaal op elke verdieping een rookmelder te plaatsen.
Waarom een slimme rookmelder?
Op elke verdieping dient er een rookmelder te worden opgehangen. Een simpele rookmelder wat alleen afgaat bij rookontwikkeling voldoet aan de voorwaarden. Er worden dus geen specifieke eisen opgenomen voor het soort rookmelder. Wat wel voor Extra veiligheid zorgt is een slimme rookmelder. Naast dat deze slimme rookmelder precies hetzelfde werkt als een traditionele rookmelder, hoor je bij rookontwikkeling niet alleen een piepsignaal maar krijg jij en andere gebruikers ook een melding op hun telefoon. Dat maakt de rookmelder slim.
Overal ter wereld ontvang je de melding, zie je direct welke rookmelder afgaat en hoeveel rook er wordt gedetecteerd. Zo kan je direct bij een melding 112 bellen en zorgen dat de brandweer op tijd in jouw woning is. Zo ben je niet alleen beveiligd van rook als je thuis bent, maar ook als je uit huis bent. Alles wat in huis gebeurt, daar ben jij van op de hoogte. Ook hoef je geen zorgen te maken over lege batterijen. Zijn de batterijen bijna leeg? Dan ontvang jij daar een melding van op jouw telefoon. Ook kan je altijd de actuele status kijken via de app op jouw telefoon.